Homemade granola

Homemade granola

Afgelopen week helaas weer eens geveld door de griep en daarom een week geen berichten gepost.

Dit keer een recept wat perfect past bij gezond eten en drinken maar vooral lekker. Namelijk homemade granola. Ik ontbijt er tegenwoordig dagelijks mee en probeer dan ook veel af te wisselen in de combinaties. Lekker in een schaaltje kokosyoghurt en erbij wat vers fruit zoals blauwe bessen of plakjes banaan.

Er is in de winkels veel te koop maar wat is nu eigenlijk het grootste verschil? Er is muesli, cruesli en granola. Cruesli is een krokante muesli die bestaat uit in suiker en olie gebakken of geroosterde graanvlokken. Dit geeft een knapperige en zoete smaak en structuur. Granola bestaat uit geroosterde graanvlokken net als cruesli met noten, stukjes chocolade, kokos, pitten en/of zaden en gedroogd fruit, maar bevat vaak weinig of geen suikers. Muesli bestaat uit onbewerkte graanvlokken met verschillende noten, zaden en/of pitten en gedroogd fruit. Eventueel is extra kokos of kaneel toegevoegd maar geen suikers.

Er zijn veel variaties te maken maar hierbij de basis van het maken van een granola:

  • 150 gram onbewerkte vlokken, ik gebruik speltvlokken, maar je kunt ook havervlokken gebruiken.
  • 150 gram onbewerkte en ongezouten noten, ik gebruik amandelen, cashewnoten en pecannoten, maar je kunt ook walnoten, paranoten, hazelnoten, pistachenoten.
  • 50 gram zaden of pitten. Je kunt denken aan lijnzaad, pijnboompitten, zonnebloempitten.
  • Als extra kun je 50 gram kokosflakes, geraspte kokos of grof gesneden chocolade toevoegen.
  • Als zoetstof kun je ahornsiroop, agavesiroop of honing gebruiken. Ik gebruik hiervoor 60 gram en 30 gram kokosolie.
  • Als smaakmaker gebruik je kruiden, kaneel, speculaaskruiden maar ook cacaopoeder, gember of nootmuskaat. Hiervan gebruik je 1-2 eetlepels.

Dit keer een aangepast van francescakookt.nl.

Dit recept is voor 1 liter weckpot vol granola.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 150 gram onbewerkte speltvlokken
  • 75 gram gepofte rijst (ongezoet)
  • 75 gram gepofte tarwevlokken (ongezoet)
  • 150 gram ongebrande notenmix (amandelen, pecannoten en cashewnoten)
  • 50 gram kokosflakes
  • 60 gram agavesiroop
  • 30 gram kokosolie
  • 2 eetlepels speculaaskruiden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op  180℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de kokosolie en agavesiroop samen in een pan en laat de het smelten. Doe er vervolgens de speculaaskruiden in.

Maal of hak de noten wat fijner, zodat ze makkelijk op een lepel te eten zijn. Meng in een andere kom alle droge ingrediënten, de speltvlokken, gepofte rijst, gepofte tarwevlokken, kokosflakes en de grofgehakte notenmix door elkaar. Voeg het mengsel van de kokosolie en agavesiroop met speculaaskruiden eraan toe en meng dit goed door elkaar. Spreid het vervolgens uit op het bakblik en doe het 30 minuten in de oven. Roer iedere 10 minuten de granola door elkaar en verspreid het goed over het bakblik. Haal het na 30 minuten uit de oven en laat het goed afkoelen voor je het in de weckpot doet.

Nu kun je ook gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s, krenten, maar ook gedroogd of gevriesdroogd fruit) toevoegen voor je het in de weckpot doet. Smullen maar!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *