Homemade granola

Homemade granola

Afgelopen week helaas weer eens geveld door de griep en daarom een week geen berichten gepost.

Dit keer een recept wat perfect past bij gezond eten en drinken maar vooral lekker. Namelijk homemade granola. Ik ontbijt er tegenwoordig dagelijks mee en probeer dan ook veel af te wisselen in de combinaties. Lekker in een schaaltje kokosyoghurt en erbij wat vers fruit zoals blauwe bessen of plakjes banaan.

Er is in de winkels veel te koop maar wat is nu eigenlijk het grootste verschil? Er is muesli, cruesli en granola. Cruesli is een krokante muesli die bestaat uit in suiker en olie gebakken of geroosterde graanvlokken. Dit geeft een knapperige en zoete smaak en structuur. Granola bestaat uit geroosterde graanvlokken net als cruesli met noten, stukjes chocolade, kokos, pitten en/of zaden en gedroogd fruit, maar bevat vaak weinig of geen suikers. Muesli bestaat uit onbewerkte graanvlokken met verschillende noten, zaden en/of pitten en gedroogd fruit. Eventueel is extra kokos of kaneel toegevoegd maar geen suikers.

Er zijn veel variaties te maken maar hierbij de basis van het maken van een granola:

  • 150 gram onbewerkte vlokken, ik gebruik speltvlokken, maar je kunt ook havervlokken gebruiken.
  • 150 gram onbewerkte en ongezouten noten, ik gebruik amandelen, cashewnoten en pecannoten, maar je kunt ook walnoten, paranoten, hazelnoten, pistachenoten.
  • 50 gram zaden of pitten. Je kunt denken aan lijnzaad, pijnboompitten, zonnebloempitten.
  • Als extra kun je 50 gram kokosflakes, geraspte kokos of grof gesneden chocolade toevoegen.
  • Als zoetstof kun je ahornsiroop, agavesiroop of honing gebruiken. Ik gebruik hiervoor 60 gram en 30 gram kokosolie.
  • Als smaakmaker gebruik je kruiden, kaneel, speculaaskruiden maar ook cacaopoeder, gember of nootmuskaat. Hiervan gebruik je 1-2 eetlepels.

Dit keer een aangepast van francescakookt.nl.

Dit recept is voor 1 liter weckpot vol granola.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 150 gram onbewerkte speltvlokken
  • 75 gram gepofte rijst (ongezoet)
  • 75 gram gepofte tarwevlokken (ongezoet)
  • 150 gram ongebrande notenmix (amandelen, pecannoten en cashewnoten)
  • 50 gram kokosflakes
  • 60 gram agavesiroop
  • 30 gram kokosolie
  • 2 eetlepels speculaaskruiden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op  180℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de kokosolie en agavesiroop samen in een pan en laat de het smelten. Doe er vervolgens de speculaaskruiden in.

Maal of hak de noten wat fijner, zodat ze makkelijk op een lepel te eten zijn. Meng in een andere kom alle droge ingrediënten, de speltvlokken, gepofte rijst, gepofte tarwevlokken, kokosflakes en de grofgehakte notenmix door elkaar. Voeg het mengsel van de kokosolie en agavesiroop met speculaaskruiden eraan toe en meng dit goed door elkaar. Spreid het vervolgens uit op het bakblik en doe het 30 minuten in de oven. Roer iedere 10 minuten de granola door elkaar en verspreid het goed over het bakblik. Haal het na 30 minuten uit de oven en laat het goed afkoelen voor je het in de weckpot doet.

Nu kun je ook gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s, krenten, maar ook gedroogd of gevriesdroogd fruit) toevoegen voor je het in de weckpot doet. Smullen maar!!!

Banketstaaf

Nog een product wat echt in de Sinterklaastijd hoort, maar moeilijk is om allergievrij te vinden in de winkels. Het gaat om een banketstaaf of boterstaaf. Er zijn ook andere varianten van te koop namelijk de zogenaamde boterletters of banketletters. Deze worden niet alleen met Sinterklaas maar ook met kerst dan vaak in de vorm van een krans.

Deze wordt vaak gemaakt van roomboter bladerdeeg, maar er is ook genoeg gewoon bladerdeeg te koop. Let er vooral op dat het niet gemaakt is van boter, maar plantaardige margarine. Alleen dan is het mogelijk om de banketstaaf koemelkvrij te maken.

Wat lekker is om er wat sinaasappelrasp door het amandelspijs te mengen of wat koekkruiden of kaneel.

Als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt is het een erg eenvoudig gerecht en lekker en snel op tafel. De kinderen hebben er in ieder geval smakelijk van gegeten.

Dit keer een recept van rutgerbakt.nl.

Dit recept is voor 2 banketstaven.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 270 gram koelvers bladerdeeg (1 rol van bijvoorbeeld jumbo of Tante Fanny)
  • 400 gram amandelspijs
  • 0,5 losgeklopt ei
  • Beetje poedersuiker om na afloop de banketstaaf te bestrooien

Bereiding:

Verwarm de oven voor op  220℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe om het amandelspijs iets soepeler te maken. Maak dan twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengt doormidden. Leg op het middel van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak deze ook licht vochtig. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast. Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.

Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 30 minuten goudbruin. Laat de banketstaven afkoelen op een rooster en daarna smullen maar!!!

Taaitaai

Taaitaai vind ik zelf een product wat echt in deze periode thuis hoort. Heerlijke geur van anijs en speculaaskruiden. De naam taaitaai komt omdat het koekje taai wordt na het bakken. Het is een taai koekje waar je flink op moet kauwen waardoor de smaken steeds beter naar voren komen. Een echte sinterklaaslekkernij.

Na een aantal jaren geen taaitaai in huis te hebben gehad in verband met allergieën, nu dus besloten het zelf te maken. En ik moet zeggen dat het heerlijk smaakt, precies zoals in de winkel. Een aanrader dus…

Taaitaai heeft de neiging hard te worden als het lang ligt. Wanneer je ze in een trommel of plastic zak doet met een boterham dan wordt het weer taai en zacht.

Dit keer een recept van ah.nl.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 130 gram honing
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 gram volkoren meel (ik kocht deze bij de AH)
  • 230 gram tarwebloem
  • 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 40 gram gestampte muisjes
  • Extra gestampte muisjes om te bestuiven
  • 16 gram wijnsteenbakpoeder
  • 1 ei

Bereiding:

Doe de basterdsuiker, honing en het zout met 80 milliliter water in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost. Zeef ondertussen het meel, de bloem, de koek- en speculaaskruiden, gestampte muisjes en bakpoeder boven een kom. Schenk hier a roerend met een houten lepel het warme honingmengsel bij. Lukt het roeren niet meer, kneed dan verder met de hand als het deeg iets is afgekoeld (Let op: het wordt steeds taaier!). Dek af met vershoudfolie en laat het circa 2 uur rusten tot het deeg op kamertemperatuur is.

Verwarm de oven voor op 210℃. Bestuif het werkblad met gestampte muisjes en rol het deeg uit tot een lap van ¾ centimeter dik. Steek met behulp van uitsteekvompjes de koekjes uit het deeg. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los met 2 theelepels water en bestrijk de koekjes met een bakkwast met het ei. Bak de taaitaai ongeveer 12 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster en daarna smakelijk eten!!!

Kruidnoten

Eerder deze week schreef ik over pepernoten. Wanneer we het over pepernoten hebben, dan bedoelen we vaak kruidnoten. In de winkels zijn ze vaak in diverse varianten te koop. Variërend van chocoladevarianten tot varianten met alcohol en alles ertussenin. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de pepernoot is in die smaak te krijgen.

Het grootste verschil met de ouderwetse pepernoten is, dat dit knapperige kleine koekjes zijn en de ouderwetse zijn wat zachte taaie brokjes.

Een erg leuk en makkelijk recept wat je prima met je kinderen kunt maken. Het lukt altijd, maar afhankelijk van de grootte van de pepernoot moet je de baktijd verlengen. De onze waren nog wat zacht, maar dat vind ik persoonlijk lekkerder.

Inmiddels verkoopt de PLUS ook koemelkvrije boter die zich prima leent voor bakken. Inmiddels al veel mee geëxperimenteerd waaronder boter crème en die smaakt heerlijk.

Dit keer een aangepast recept.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram margarine
  • 50 milliliter kokosmelk
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • Snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170℃.  Doe de boter in een beslagkom en mix tot de boter zacht is. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: het meel, de suiker, de speculaaskruiden en het zout. Voeg dit samen met de melk bij de boter en meng en kneed het goed met je handen tot een mooi en stevig deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg ter grootte van een pepernoot (kruidnootje). Leg de bolletjes op het bakpapier en druk de bolletjes iets aan zodat ze de vorm van een pepernoot krijgen. Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat ze even afkoelen voordat je ze gaat eten dan worden ze harden en daarna smakelijk eten!!!

Ouderwetse pepernoten

Sinterklaastijd is voor mij een heerlijke tijd. De geur van speculaaskruiden die in huis hangt geeft een echt herfstgevoel. Pepernoten horen hier ook bij. Maar wat zijn nu eigenlijk pepernoten. En wat is het verschil met kruidnoten. Deze 2 worden nogal eens verward met elkaar. Deze week ga ik jullie de 2 verschillen laten zien.

De originele pepernoten zijn eigenlijk een soort taaitaai brokjes. De “echte” pepernoten worden gemaakt van roggebloem, honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm.

Zwarte Piet strooit ze de kamer in. Sinterklaas is een bisschop en die liet vroeger gouden munten bij de arme mensen naar binnen gooien. De strooiende arm staat voor vruchtbaarheid op de akkers. Later werden de pepernoten met munten gemengd. Tegenwoordig wordt het vermengd met snoepgoed. De zogenaamde zakken strooigoed.

Vandaag dus ouderwetse pepernoten. In deze versie gebruik ik geen roggebloem maar tarwebloem. Vrijdag volgen de kruidnoten.

Dit keer een recept via pepernotenrecept.info.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 snufje zout

Bereiding:

Meng in een beslagkom de honing, stroop, het gemalen anijszaad, het ei, de speculaaskruiden en het zout. Zeef het meel en de bloem door een zeef boven het mengsel en kneed hier een stevig deeg van. Pak het deeg in plasticfolie en leg het voor 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170℃.

Rol het deeg uit tot een dikke plak en snijd hier repen van en dan blokjes.

Bedek de bakplaat met bakpapier en leg hier de blokjes pepernoot op. Bak de pepernoten in 10 tot 13 minuten mooi goudbruin.

Laat ze afkoelen voor je ze eet en dan smullen maar!!!

Upside down bananentaart

Met 2 kleine kinderen is er altijd veel fruit in huis. Gezond eten is een must en daarbij horen voldoende groente en fruit. Hier in huis wordt weinig gesnoept, alleen met gelegenheden. Fruit is een gezonde snack en in het weekend is altijd gelegenheid voor iets lekkers. Lees koek of snoep.

Bananen zijn een erg gezond stuk fruit. Het bevat veel kalium en is daardoor goed voor hart- en bloedvaten. Helaas bevat fruit veel suikers, zo ook bananen. Als je hier klachten van hebt, is het advies er niet te vaak en teveel van te nemen. Maar anders is het geen probleem er dagelijks van te snoepen.

Bananen hebben als eigenschap dat ze fruit mee kunnen laten rijpen. Soms rijpt het tegelijk en dan heb je ineens een overschot. Zo ook dit geval!!! Er lagen ineens 2 volle trossen bananen. Zoals altijd maar eens op zoek naar een heerlijk recept. Dit keer een recept via AH.nl.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij.

Het recept voor 9 porties:

Ingrediënten:

  • 100 gram margarine
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram ongezouten pecannoten
  • 4 bananen
  • 1 theelepel kardemom
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 50 milliliter ongezoete amandelmelk
  • Beetje kokosvet om in te vetten of bakspray

Bereiding:

Vet een bakvorm in met wat kokosvet. Doe 30 gram boter en 50 gram in een steelpan (zonder aanbaklaag, omdat deze anders sneller kapot gaat door het verhitten van de suiker) en laat op laag vuur smelten. Draai het vuur hoog en laat 1 minuut koken. Hoe donkerder de karamel, hoe bitterder de smaak. Hak ondertussen de pecannoten grof.  Schenk de karamel in de ovenschaal. Pel de bananen en halveer in de lengte. Leg de helften met het snijvlak in de karamel.

Verwarm de oven voor op 180℃. Doe de rest van de boter en de suiker in een mengkom en klop met de mixer in 5 minuten tot een lichte crème. Klop de eieren erdoor. Zeef het bakmeel met de kardemom boven de kom en schap alles door elkaar. Voeg al roerend de melk toe. Doe de pecannoten erbij. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bananen.

Zet de taart 30 minuten in de oven. Hij is gaar als een satéprikker die je erin prikt. Er schoon en droog uitkomt. Laat vervolgens de taart 5 minuten staan en draai hem daarna pas om. Dan is de karamel nog niet uitgehard maar ook niet te vloeibaar. De taart is prima lauwwarm of koud te eten.

Back on track

04-11-2019

Inmiddels zijn we weer 1,5 jaar verder. Op 28 augustus 2018 zijn we opnieuw ouders geworden van een mooie dochter genaamd Pip. We hebben een supergoede start gehad maar mijn tijd en aandacht is veel naar haar toegegaan. Het is een heerlijke bezige dame die al vroeg ging lopen.


Helaas heeft ook Pip een koemelk- en soja-allergie. Maar zoals bekend zoek ik in oplossingen en uitdagingen in plaats van dit als een probleem te zien. Op zoek naar lekkere recepten en recepten omzetten naar alternatieven zodat beide kinderen kunnen genieten van lekker eten en toch mee kunnen doen in de “normale wereld”. Inmiddels is onze dochter 14 maanden en begon het bij mij ook te kriebelen om weer verder te gaan met dit foodblog.  Ze gaat met veel plezier naar een gastouder 2 dagen per week. Vandaar ook dat er weer wat nieuwe berichten aan komen met veel lekkers op een “gezonde” maar vooral alternatieve en lekkere manier.

Hamkaas-uienkanjer

Zaterdag blijft bij ons een soepdag. Heerlijk klussen in huis of in de tuin nu het mooier weer wordt, dan aanschuiven met een heerlijke verse soep. Hierbij is een zelfgebakken brood altijd lekker. Alleen de geur al van zelfgebakken brood door het hele huis laat je watertanden om het op te maken.

Als ik genoeg tijd heb, maak ik het brood altijd zelf. Een kaasuienbrood of gewoon witte harde bollen, soms ook zachte bollen, het recept zal ik in de toekomst wel eens posten.

Dit keer heb ik een recept genomen van Ohmypie! Het originele recept is de kaas-uienkanjer. Ik heb er extra nog rauwe ham aan toegevoegd.

Dit recept is niet koemelk- en nachtschadevrij, maar wel lactose- en sojavrij.

Het recept voor 4 porties:

Ingrediënten:

  • 50 gram rauwe ham
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram champignons
  • 1 ui, gesnipperd
  • 75 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 300 gram lactosevrije kwark
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 eetlepels pesto, let op niet iedere pesto is koemelk- of lactosevrij!
  • Snufje peper en zout
  • Naar smaak oregano, rozemarijn of Italiaanse kruidenmix 

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180℃. Bedek de bodem met bakpapier en vet de randen in. Klop de eieren samen met de honing met een mixer zo’n 5 minuten tot een lobbige massa. Bak de ham met de champignons en het gesnipperde uitje glazig in een ingevette bakpan. Doe het mengsel vervolgens even in een bakje en zet dit aan de kant. Doe het meel, het bakpoeder en de kwark in een mengkom en roer dit mengsel goed door elkaar. Voeg de pesto toe en spatel voorzichtig de luchtige eiermassa door het deeg heen. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer te zien zijn. Roer de kruiden door het deeg heen evenals de specerijen. Strooi hier de helft van de hoeveelheid kaas, zongedroogde tomaatjes, de champignons en het ham-uienmengsel eroverheen. Proef even of het beslag op smaak is. Giet het fluwelen beslag in de springvorm. Na zo’n 50 à 60 minuten moet dit heerlijke baksel klaar zijn. Let op strooi, strooi 10 minuten voor het einde van de baktijd de overige zongedroogde tomaatjes, champignonnetjes en een handje kaas over het baksel. Kleurt het baksel te snel bruin, leg dan een bakpapiertje over de springvorm heen om het kleuren te stoppen. Deze kanjer is klaar wanneer een erin gestoken satéprikker droog uit het baksel komt. Daarna smakelijk eten!!! 

Ik ben er nog!!!

Lange tijd heb ik niks van me laten horen. Dit keer met een goede reden. Het afvallen via Weight Watchers deed ik met een achterliggende reden. Natuurlijk wil ik graag een normaal gezond gewicht bereiken, maar onze lang gekoesterde wens is ook eindelijk in vervulling gegaan.

We zijn inmiddels ruim 16 weken zwanger van ons tweede wonder! Eind augustus mogen we dit kindje verwelkomen op de wereld.

 

Doordat ik veel zwangerschapskwaaltjes heb gehad zoals overgeven en vermoeidheid, kwam er dus weinig van dit blog bij te houden. Onze kleine uk groeit ondanks dit alles goed door, dus dat nemen we voor lief. Daardoor staat dit dus wel even op een lager pitje, maar wanneer mogelijk zal ik zeker iets van me laten horen. Ook als we meer weten over de afloop van dit wonder.

Gevulde courgette/puntpaprika met couscous en kippengehakt

Het vullen van een groente kan op velerlei manieren. Je kunt het van tevoren klaarmaken waardoor je het alleen nog maar hoeft af te bakken in de oven.

Een courgette en een puntpaprika lenen zich hier uitstekend voor. Je kunt er van alles in doen, maar gehakt is vaak wel een makkelijke basis. Vis kan ook prima. Door het te combineren met rijst of couscous krijg je een volwaardige maaltijd. Let wel op dat bij dikkere groenten zoals een courgette je deze eerst blancheert voor je ze vult.

Dit keer dus een eigen interpretatie. Gevulde courgette of puntpaprika met couscous en kippengehakt.

Dit recept is niet koemelk-, lactose- en nachtschadevrij, maar wel sojavrij.

Het recept voor 3 volwassenen:

Ingrediënten bloemkoolnasi:

  • Per persoon 1 puntpaprika of courgette
  • 165 gram parelcouscous
  • 1 eetlepel Ras el Hanout
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 50 gram rozijnen, geweld
  • 25 gram pijnboompitten
  • 20 gram geraspte pecorino
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram kippengehakt, evt een kipfilet zelf malen in de keukenmachine is magerder maar ook droger

 

Bereiding:

Halveer de puntpaprika en maak deze schoon, haal de pitten en de witte draden eruit, deze smaken bitter.

Halveer de courgette en schep met een lepel de binnenzijde eruit. Eventueel kun je dit meebakken, je kunt het ook weggooien. Daarna moet je de courgette blancheren. Droog deze daarna goed en bestrooi met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180℃. Bereid de couscous volgens aanwijzingen op de verpakking. Wel de rozijnen in warm water. Zet een grote pan op het vuur en verwarm hierin de olijfolie. Bak hierin het gehakt met een beetje Ras el Hanout. Voeg daarna de bereide couscous met de rozijnen eraan toe. Breng op smaak met peper en zout en wanneer nodig nog extra Ras el Hanout. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze er ook nog aan toe. Vul de courgette of puntpaprika en top af met de pijnboompitten en de geraspte kaas. Zet het geheel 30 minuten in de oven. Daarna kun je de paprika of courgette op je bord doen. Smakelijk eten!!!