Geroerbakte palmkool (cavolo nero) met citroen, ansjovis, hamblokjes en daarbij gnocchi met salieboter

2 Jaar geleden hebben we een periode meegedaan aan Het Boerenkratje. Dit was een krat waar voor 3 dagen maaltijden in zaten voor 4 personen met allerlei producten inclusief recepten uit de streek en van de boer. Hier hebben we ook een paar keer cavolo nero ookwel palmkool in gehad. Dit wordt ook in de volksmond Italiaanse boerenkool genoemd. Het is een 2-jarig gewas waar je dus steeds bladeren vanaf plukt en welke dus de hele winter door blijft groeien. Hier heb je dus een flinke opbrengst van. Nu was er afgelopen zomer bij de Albert Heijn de moestuintjes-actie waar we diverse potjes met palmkool hebben ontvangen. Manlief dus enthousiast aan de slag met de zaadjes, want het schijnt een nogal moeilijk te telen gewas te zijn en na enkele weken kwamen warempel wat blaadjes uit de grond. Toen de plantjes groot genoeg waren deze uitgepoot in de volle grond van onze moestuin en wat beschermende maatregelen tegen de slakken, hebben we inmiddels al diverse keren genoten van verse palmkool uit onze groentetuin.

Vandaag stond op de planning om een gerecht hiermee te maken, namelijk geroerbakte palmkool met citroen, ansjovis, hamblokjes en daarbij gnocchi met salieboter naar eigen inzicht.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja- en nachtschadevrij.

Het recept voor 2 volwassenen en 1 kind:

Ingrediënten:

  • 500g palmkool
  • 1 citroen
  • 1 blikje ansjovis in olijfolie 44g
  • 1 eetlepel vloeibare bakboter
  • 1 handvol salieblaadjes
  • peper en zout
  • 250g champignons
  • 250g hamblokjes
  • 500g gnocchi

 

Bereiding:

Zet een pan water op om de gnocchi in te koken. Palmkool schoonmaken en wassen in zoutwater. Vervolgens de harde nerf verwijderen en hem in reepjes van 1cm breed snijden. Snijdt de champignons in reepjes of in partjes. Begin met het bakken van de ansjovis met de hamblokjes en de champignons. Rasp de citroen erboven. Als de ham en de champignons  goed bruin zijn dan kun je de palmkool toevoegen. Voeg er ook de citroensap van de hele citroen aan toe en laat dit even lekker stoven. Kook ondertussen de gnocchi volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet deze af. Zet een koekenpan op het vuur en smelt hierin de boter. Voeg vervolgens de in reepjes gesneden saliebladeren eraan toe en bak deze knapperig samen met de gnocchi. Deze mogen uit de pan als ze bruin beginnen te kleuren. Schep vervolgens alles op de bord en smakelijk eten!!!

2 Comments for “Geroerbakte palmkool (cavolo nero) met citroen, ansjovis, hamblokjes en daarbij gnocchi met salieboter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *