Een luchtige rode bessen cake

Wij wonen in het Land van Maas en Waal, wat bekend staat om zijn fruit. Zelf heb ik van mijn 12de tot mijn 15de iedere zomer bessen geplukt, zowel rode als witte bessen. Thuis hebben we altijd rode en zwarte bessen gehad, ik ken dus niet anders. Mijn grootste favoriet is het niet, omdat ik een hekel heb aan de pitjes die heerlijk tussen je tanden blijven zitten. Mijn moeder maakte vaak jam, maar zeefde de pitten er niet uit. Sinds ik zelf er jam van maak, kook ik in mijn sappan het sap eruit om er vervolgens heerlijke gelei van te maken. Dus zonder de pitjes en dat maakt het toch tot een overheerlijke jam.

Nu hebben we vorige week al 1,5 emmer bessen tot gelei bereid, maar de rest was nog niet rijp genoeg en hebben we laten hangen. Vandaag kwam manlief naar binnen met een bak vol met rijpe rode bessen. Vroeger zou ik ze hebben schoongemaakt, gewassen en daarna met een laag suiker bedekt in de koelkast gezet. Dat wilde ik nu niet doen, maar wat zou ik er dan mee maken?

Ineens was daar het idee deze in een ontbijttaartje te verwerken. Wederom met inspiratie van Oh My Pie! Maar nu geen recept gebruikt maar zelf wat ingrediënten bij elkaar gevoegd. Mijn versie van een luchtige rode bessen cake.

Dit recept is koemelk-, lactose- en nachtschadevrij, maar niet sojavrij.

Het recept voor 1 taartje van 12cm ø:

Ingrediënten:

  • 20g maismeel
  • 20g amandelmeel
  • 1 ei
  • 50ml sojayoghurt, ongezoet
  • Zoetstof naar smaak
  • 1 ei
  • 7g amandelschaafsel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Mespuntje zout
  • 1 theelepel vloeibare boter

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180℃. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en plaats op de bodem een stuk bakpapier. Klop het eiwit met wat zoetstof luchtig. Doe in een andere kom de yoghurt met de eidooier, 1 theelepel vloeibare boter en wat zoetstof en meng dit door elkaar. Meng in een andere kom, het zout, bakpoeder, amandelmeel en maismeel door elkaar en meng het daarna met het yoghurtmengsel. Voeg het daarna bij het eiwit en meng het voorzichtig door elkaar zodat de lucht er nog in blijft. Het beste kun je dit met een spatel doen. Meng er op het laatst nog een handvol rode bessen door. Doe dit mengsel in je ingevette bakvorm en decoreer als laatste nog met het amandelschaafsel. Zet dit geheel 30 minuten op 165℃ in de Airfryer (oventijd is iets hoger en langer), 5 minuten voor het einde van de baktijd heb ik nog enkele rode bessen bovenop toegevoegd om mee te laten verwarmen. Laat de cake enkele minuten afkoelen op je aanrecht en haal hem voorzichtig uit je vorm. Daarna kun je smullen van dit heerlijke, luchtige ontbijttaartje!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *