Risotto met paddestoelen, bieslook en pecorino met daarbij gegrilde groene asperges en cherrytomaten uit de oven

Een andere inspiratiebron die ik ontdekt heb in mijn afvalreis is Mieke Kosters. Wat een heerlijke regels heeft zij. Eén van de bekende boeken van haar is Het geheim van slanke mensen. Het boek heb ik in het begin gelezen en gaf me veel handvaten om mezelf een maat te stellen in porties. Inmiddels heeft ze ook meerdere boeken geschreven maar allemaal met dezelfde boodschap je mag alles eten wat je zelf wil, als je maar niet alles tegelijk neemt. Geef je eten op dat moment een cijfer, is het minimaal een 8 waard dan kun je het nemen, zo niet dan laat je het staan.

Afgelopen jaar heeft ze ook 2 kookboeken geschreven met daarin haar favoriete recepten. Deze is in een magere en vettere variant te maken. Het boek heet van XL naar S en in 20 minuten van XL naar S.

Uit het eerste kookboek maak ik regelmatig haar risotto met paddestoelen, bieslook en pecorino. Dit recept gaat compleet in de oven en geeft na 30-35 minuten een heerlijk gerecht. Meestal doe ik er extra groenten bij zoals gegrilde groene asperges en cherrytomaten Het is een XS recept.

Dit recept is niet koemelk-, lactose-, soja- en nachtschadevrij. Door de cherrytomaten weg te laten en de pecorino is het wel nachtschadevrij en lactosevrij te maken.

Het recept voor 4 volwassenen:

Ingrediënten:

 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 bosje bosui, in ringen
 • 2 teentjes knoflook, fingeperst
 • 400 gram champignonmix, in plakjes
 • 175 gram minichampignons
 • 240 gram risottorijst
 • 725 ml groentebouillon
 • 40 gram pecorino romano, geraspt
 • 1 bosje verse bieslook, fijngehakt
 • peper en zout naar smaak
 • 200 gram tros cherrytomaten
 • 100 gram groene mini-asperges

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Verwarm de olie in een hapjespan op laag vuur en fruit de bosui en knoflook 1 minuut. Voeg de champignons en paddestoelen toe en bak 5 minuten op hoog vuur, schep steeds goed om. Ze het vuur hoog, voeg de risottorijst toe en schep goed om. Schep de risotto in een grote ovenschaal en breng op smaak met peper. Giet de bouillon erbij en roer goed door. Zet ongeveer 30 minuten in de oven tot de rijst zacht is en de bouillon is opgenomen. Doe de groene asperges en de tros cherrytomaten ernaast op bakpapier en besprenkel met olijfolie, daarna met peper en zout. Roer de helft van de bieslook door de risotto en bestrooi met de pecorino en de resterende bieslook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *