Kersenclafoutis

In Maas en Waal wordt veel fruit geteeld. Kersen is één van mijn favoriete fruitsoorten. Hier kun je met taartjes en bakgerechten veel lekkere dingen mee maken. Wanneer je hier een stukje gaat fietsen, kom je van die typische fruitstalletjes langs de weg tegen waar je al het verse fruit kunt kopen. Vorige week hadden we een vrije dag en besloten we de boodschappen op de fiets te gaan doen. We moesten naar de bakker en zijn uiteindelijk via een polderweg naar huis gereden. Daar kwamen we langs een kraam waar ze diverse fruitsoorten verkochten en wij hebben daar typische kersen gekocht die hier in de streek zijn geteeld. De Puiflijkse Blosje is een gele kers met een rood blosje erop. Deze smaakt wat zurig en is heerlijk sappig, maar toch ook stevig.

De laatste kersen bleven lang liggen en om te voorkomen dat ik ze weg moet gooien heb ik ze dit keer verwerkt in een heerlijke clafoutis die ik als ontbijt heb genomen. Ook hiervan heb ik al diverse varianten gemaakt, met blauwe bessen en banaan, maar de kersenclafoutis blijft toch echt wel mijn favoriet.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja- en nachtschadevrij.

Het recept voor 1 clafoutis van 15cm ø:

Ingrediënten:

  • 30 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan
  • zoetstof naar smaak
  • 4 gram bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 handvol kersen, ontpit en gehalveerd
  • 1 theelepel poedersuiker

 

Bereiding:

Verwarm de Airfryer voor op 175℃ of de oven op 180℃. Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Klop het eiwit met wat zoetstof luchtig. Doe in een andere kom het eigeel met de geprakte banaan, het vanillepoeder, het bakpoeder en het amandelmeel en meng dit goed door elkaar. Voeg het daarna bij het eiwit en meng het voorzichtig door elkaar zodat de lucht er nog in blijft. Het beste kun je dit met een spatel doen. Doe dit mengsel in je ingevette bakvorm en decoreer als laatste nog met de ontpitte, gehalveerde kersen. Zet dit geheel 30 minuten in de Airfryer (oventijd is iets hoger en langer). Laat de cake enkele minuten afkoelen op je aanrecht en bestrooi hem met een beetje poedersuiker. Daarna kun je smullen van dit heerlijke, luchtige cadeautje!!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *