Bloemkoolsoep

Zaterdag is het hier in huis soepdag. Vandaag weer genoeg tijd om een heerlijke verse soep klaar te maken dus kiezen we voor een bloemkoolsoep. Waarom een bloemkoolsoep zou je denken? Nou praktisch kun je van weinig groenten een grote pan maken en dus meerdere porties om in te vriezen. Altijd makkelijk op drukke dagen om dit uit te halen en snel te ontdooien.

Als ik aan bloemkoolsoep denk, moet ik denken aan een ‘oude’ buurjongen die op zichzelf ging wonen. Warme herinneringen aan die dag. Wij (mijn broer en ik) gingen op de fiets naar Winssen om gezellig daar een middagje door te brengen. We gingen vliegeren aan de dijk. We hadden veel wind, dus een heerlijke middag aan de dijk gehad. Daarna liet hij vol trots zien dat hij zelf een verse bloemkoolsoep ging maken, door bouillon te maken en een bloemkool in roosjes daarin te koken om deze vervolgens daarna met de staafmixer te pureren. Het smaakte verrukkelijk, maar ik vond het wel een vreemde manier. Nu vind ik het zelf ook een makkelijke en smakelijke soep om te maken, die ik dus vaak gebruik.

Dit recept is koemelk-, lactose- en soja- en nachtschadevrij.

De Alpro Rijst Cuisine is te vervangen door gewone kookroom, maar daardoor is de soep niet meer lactose- of koemelkvrij.

Als je de ham weglaat is het een vegetarisch gerecht.

Het recept voor 6 borden soep:

Ingrediënten:

  • 5 lente-uitjes, in ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 150 gram rauwe ham
  • 2 eetlepels mosterd
  • 250 milliliter Alpro Rijst Cuisine
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper naar smaak

 

Bereiding:

Verwarm een kookpan op het vuur en doe er olijfolie in. Snijdt de lente-ui in ringen en hak de knoflook fijn. Voeg deze vervolgens in de kookpan. Fruit deze op laag vuur aan, zodat de smaken vrij komen. Snijdt ondertussen de bloemkool in roosjes en doe deze ook in de pan. Voeg daarna de 2 bouillonblokjes toe en het water en breng dit aan de kook. Kook dit totdat de bloemkool gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten.

Verwarm ondertussen een koekenpan en bak hierin de ham knapperig. Snijdt de laatste 2 lente-uitjes in ringen.

Pureer na 20 minuten de bloemkool met de staafmixer en voeg daarna de kookroom en de mosterd toe. Breng eventueel op smaak met peper. Schep de soep in een kom en verkruimel de ham erover en voeg als laatste de lente-ui erover. Smakelijk eten!!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *