Bloemkool is een erg veelzijdige groente. Inmiddels heb ik er al veel gerechten mee gemaakt. Behalve met aardappels of in de soep is bloemkool ook een prima vervanger als rijst. Het bevat weinig calorieën, maar omdat het een kool is, geeft het veel vulling. Inmiddels hebben diverse supermarktketens de bloemkoolnasi/-couscous in hun assortiment opgenomen maar ik maak hem gewoon in de keukenmachine.
Het originele recept komt van mindyourfeed. Hier heb ik mijn eigen versie uit gemaakt van de bloemkoolnasi met een skinny satésaus. De satésaus komt uit het kookboek van Mieke Kosters van XL naar S.
Dit recept is koemelk-, lactose- en nachtschadevrij, maar niet sojavrij.
Het recept voor 3-4 personen:
Ingrediënten bloemkoolnasi:
- 1 bloemkool, in keukenmachine fijngesneden
- 500 gram nasi/bami-groenten
- 1 eetlepel nasikruiden (laos, komijnzaad, gemberpoeder, kerriepoeder, gemalen koriander, knoflookpoeder)
- 1 eetlepel ketjap manis
- 300 gram kipfilet in blokjes gesneden
- 1 eetlepel wokolie
Bereiding:
Snijd de bloemkool fijn in de keukenmachine en snijd de kipfilet in blokjes.
Verwarm de wok voor en doe de wokolie in de pan. Bak eerst de kruiden zacht aan en voeg de kipfilet toe, bak deze bruin. Voeg daarna de bami-groenten toe en bak deze mee. Bak daarna nog kort de bloemkool mee. Blus af met de ketjap.
Ingrediënten satésaus:
- 60 gram pindakaas
- 3 koffielepels sambal
- 160 milliliter water
- 1 teentje geperste knoflook
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 theelepel gemberpoeder
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
Doe alles in de pan en laat zachtjes enkele minuten garen.
NB. Ook lekker met een gebakken eitje.
Geef een reactie