Loempiataart

De Aziatische keuken is een relatief magere keuken en heeft veel eenvoudige recepten. Dit keer wederom een favoriet gerecht wat ik al op diverse manieren heb klaargemaakt. Het originele recept bevat kipfilet maar ik heb het ook al gemaakt met garnalen. Voor mijn zoon heb ik de sojasaus zelfs vervangen door milde chilisaus of zoetzure saus.

Na een aantal recepten geprobeerd te hebben, heb ik besloten om toch het kookboek van Chicks Love Food te kopen en wel het boek Skinny Six. Hierin staan alle recepten met maximaal 6 ingrediënten beschreven. Zo ook het onderstaande recept de Loempiataart.

Dit recept is koemelk-, lactose- en nachtschadevrij, maar niet sojavrij. Door soja te vervangen voor zoetzure saus of chilisaus is het sojavrij.

Het recept voor 4 personen en 2 kinderen:

Ingrediënten loempiataart:

 • 300 gram kipfilet, in blokjes gesneden
 • 5 vellen filodeeg
 • 1000 gram bami-nasi groenten
 • 50 gram cashewnoten
 • 4 eieren
 • 4 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel wokolie

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180℃. Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Verwarm 1 eetlepel wokolie in een hapjespan of wokpan en voeg hier de kipfilet aan toe en 1eetlepel sojasaus. Voeg vervolgens de wokgroenten erbij en bak deze nog kort mee. Niet te lang, want alles gaart nog na in de oven. Neem een springvorm van 24cm en bekleed deze met de filodeeg. Houd 1 vel achter. Schep de kip met de groenten op het deeg. Verdeel de cashewnoten over de taart, snijd ze eventueel wat fijner. Meng in een kom de overige sojasaus met de eieren en verdeel dit over het kipgroentenmengsel. Leg het laatste filodeeg bovenop  de taart en vouw de zijkanten naar binnen. Bespray het deeg met wat olie en zet hem 45 minuten in de oven.  Wanneer de filodeeg bruin is, kun je hem tussentijds afdekken met aluminiumfolie tegen het verbranden. Haal de taart uit de springvorm en snijd hem in punten. Daarna smakelijk eten!!

NB. Ook lekker met de skinny satésaus en een handje kroepoek of een lepel chilisaus.

 

Ingrediënten satésaus:

 • 60 gram pindakaas
 • 3 koffielepels sambal
 • 160 milliliter water
 • 1 teentje geperste knoflook
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • peper en zout naar smaak

 

Bereiding:

Doe alles in de pan en laat zachtjes enkele minuten garen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *