Mijn versie van stoofperen

 

In onze eigen groentetuin groeien ook diverse fruitbomen. Ze geven beschutting en schaduw in onze tuin en natuurlijk heerlijk fruit. Alles hebben we zelf gepoot en met veel liefde groot zien worden. Ook het fruit is onbespoten en dus biologisch. Eén van onze favoriete stukken fruit is de stoof de Giezer Wildeman. Dit is een kleine en erg harde peer die niet zo gegeten kan worden maar door deze te stoven met wat kruiden wordt deze zoet, zacht en heerlijk van smaak.

Je kunt de stoofperen voor veel gerechten gebruiken maar ook als toetje of bijgerecht zijn ze heerlijk te eten. De Weight Watchers berekent veel punten voor stoofperen vanwege de suiker die je toevoegt. Er is een alternatief met Casis  Light. Dit recept heb ik ook geprobeerd maar mijn voorkeur blijft in dit geval toch bij mijn eigen recept. Het wordt met Casis Light wat bitter en krijgt door de zoetstof een vreemde smaak en kan niet lang bewaard worden. Suiker zorgt ook voor een langere conserveertijd.

Dit keer dus mijn versie van stoofperen.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja- en nachtschadevrij.

Het recept voor 1 kilo stoofperen:

Ingrediënten:

  • 1 kilo Gieser Wildeman stoofperen
  • 250 milliliter bessensap
  • 750 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • ½ citroen, geschild
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kardomonpeulen
  • 3 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs

 

 Bereiding:

Zet een grote pan op het vuur en doe hierin het bessensap, het water en de suiker. Schil de citroen met de dunschiller en doe de citroenschillen erin samen met het laurierblaadje, de kardomonpeulen, de kruidnagels, de kaneelstokjes en de steranijs. Voeg ook een halve citroen erbij, maar verwijder de pitten uit de citroen. Breng het geheel aan de kook samen met de geschilde stoofperen. Als het kookt, laat je de peren zachtjes 2,5 uur stoven. Let erop dat het geheel niet teveel inkookt, als dat wel gebeurd voeg dan extra water toe. Na 2,5 uur is het klaar. Laat de peren afkoelen en ze zijn klaar om te eten. Let wel op de kruiden, haal die eruit voor je gaat eten. Smakelijk smullen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *