Tropische mango-kokosyoghurttaart

Taart en afvallen. Meestal in het geen goede combinatie. Tenzij je kiest voor een yoghurttaart. Lactosevrije of koemelk- en sojavrije yoghurt zijn tegenwoordig gemakkelijker te vinden, enkele jaren geleden was het nog erg moeilijk. Onze zoon is gek van kokosyoghurt en dit keer wilde ik een taart maken waar ook hij volledig van mee kon genieten. Kokos in combinatie met mango is een heerlijke frisse en tropische combinatie.

Ik vind taarten maken echt voor het weekend en dan heerlijk genieten. Yoghurttaart kun je prima maken door vruchten door een lekkere yoghurt heen te doen, op smaak te maken met zoetstof en vanille of cacao en dan op te stijven met gelatine. Ik hanteer dan ook per 100ml 1 gelatineblaadje. Bodems die je prima kunt gebruiken, zijn speculaas, ontbijtkoek, eierkoek, mariabiscuitjes of bastognekoeken. Links is de onderstaande taart, maar rechts is zonder bodem en alleen de vanillelaag.

Dit keer een verwentaart om het weekend in te luiden van Ohmypie! en wel een Lemon en Mango Pie. Mijn versie is een tropische mango-kokosyoghurttaart.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja- en nachtschadevrij.

Het recept is voor een grote taart van 20 cm doorsnede:

Ingrediënten:

Bodem:

 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram havervlokken
 • 3 eetlepels honing
 • 3 eetlepels kokosolie
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 600 gram kokosyoghurt
 • 4 eetlepels honing
 • 0,5 theelepel vanillepoeder
 • 6 blaadjes gelatine
 • 2 eetlepels citroensap
 • 100 gram mango

Voor het mangotapijtje:

 • 200 gram mango
 • 1 eetlepel honing
 • sap van een halve citroen
 • 2 blaadjes gelatine

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 ℃. Vet ondertussen de randen van de springvorm in en bekleed de bodem met een bakpapiertje. Doe de droge ingrediënten voor de bodem in een mengkom en roer deze goed door elkaar. Voeg vervolgens de kokosolie en de honing toe. Stroop de mouwen op en kneed een stevig deeg van deze prachtige ingrediënten. Is het deeg te droog? Voeg een scheutje water toe. Is het deeg te nat? Voeg wat extra meel toe. Bedek vervolgens de bodem en de randen met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Hierdoor zal de bodem niet bollen tijdens het bakken. Bak de bodem zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven en begin ondertussen met het maken van de vulling. Roer de kokosyoghurt met de honing los in een mengkom. Bewaar een klein beetje van het yoghurt mengsel in een apart bekertje. Dit hebben we later nodig om de swirl te maken voor de toplaag. Laat de blaadjes weken in een bakje met koud water. Breng het citroensap in en pannetje bijna aan de kook en haal het pannetje van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het citroenmengsel totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Voeg beetje bij beetje de yoghurt toe aan de gelatine. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Schenk de helft van het mengsel in de springvorm. Zet de taart vervolgens in de koelkast zodat deze even op kan stijven. Roer de mango door het overige yoghurtmengsel heen. Maak het mengsel eventueel egaal met behulp van een staafmixer. Je zal zien dat er een prachtige gele kleur ontstaat. Wanneer de onderste laag stijf genoeg is, kun je dit gouden mengsel over de witte laag heen schenken. Zet de taart vervolgens weer even in de koelkast. Blend de mango samen met de honing en het citroensap tot een gladde massa. Verwarm dit kleurrijke goedje in een pannetje. Laat de blaadjes gelatine weken. Wanneer deze week geworden zijn, kun je ze uitknijpen en door het verwarmde mangomengsel roeren totdat er geen klontjes meer te zien. Laat dit afkoelen en schenk dit over de opgesteven yoghurt laag. Als de gouden laag mooi is opgesteven, kun je het citroen- en mangomengsel over de taart heen draperen. Haal het bekertje met kokosyoghurt tevoorschijn dat je eerder apart hebt gezet. Roer dit mengsel goed door elkaar en versier de taart met een draaiende beweging met een swirl. Zet jouw pareltje in de koelkast. Zodra de bovenlaag stijf genoeg is, kun je de taart aansnijden. Smakelijk eten!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *