Winterkost is vaak calorierijk. Toch zijn er ook vaak gezondere alternatieven te vinden waardoor je toch de vulling hebt gedurende langere tijd. Zuurkool is altijd een favoriet geweest, maar ik bereidde dit alleen in een stamppot totdat ik via de Weight Watchers een heerlijke ovenschotel ontdekte.
Zoonlief lust wel zuurkool maar het is zeker niet zijn favoriet. In de ovenschotel wordt de zuurkool gekookt in appelsap waardoor hij niet meer zo zuur/zout smaakt. Hierdoor eet hij dus gewoon met de pot mee. Deze ovenschotel eet hij zonder problemen en is dus zeker ook een favoriet van hem. Wil je hem met vlees bereiden dan kun je tussen de lagen in rookworst, rauwe ham of spek leggen.
Hieronder het recept voor mijn versie van de zuurkoolovenschotel.
Dit recept is lactose-, koemelk-, sojavrij maar niet nachtschadevrij.
Het recept voor 2 volwassenen en 1 kind:
Ingrediënten:
- 500 gram aardappels, rauw
- 400 gram zuurkool, uitgelekt
- 2 hele uien, in halve ringen
- 100 milliliter appelsap
- Peper en zout naar smaak
- 1 koffielepel komijnpoeder (=djinten)
- 1 snufje paprikapoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 100 milliliter amandeldrink
- 100 milliliter Alpro rijstroom
Bereiding:
Kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar. Laat de zuurkool goed uitlekken, ik spoel deze altijd met water in een vergiet. Giet het appelsap samen met de zuurkool en de ui in een pan en laat dit 10 minuten zachtjes stomen. Laat de zuurkool goed uitlekken en vang het vocht op. Breng op smaak met peper, zout, komijn- en paprikapoeder en leg het dan in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200℃. Giet ondertussen de aardappelen af en maak er met de melk een puree van en breng deze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. de aardappelpuree over de zuurkool. Roer de room door 100 milliliter van het zuurkoolvocht. Giet dit over de puree. Zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Strooi voor het serveren nog wat paprikapoeder over de zuurkoolschotel.
Geef een reactie