Gevulde speculaasmijter

De sinterklaasperiode geeft me zoveel inspiratie voor het maken van lekkernijen. Ik geniet er dan ook van met volle teugen. Dat is ook wat Weight Watchers kan zijn, genieten maar met mate. Speculaas- en koekkruiden horen dan echt thuis in deze wintertijd. Toch is er veel verschil in samenstelling van de verschillende kruidenmengsels. Ik gebruik voor mijn recept het kruidenmengsel van de Green Gypsy Spices. Dit zijn mengsel die geen conserveermiddelen of andere toevoegingen bevatten.

Een echt gerecht wat thuis hoort tijdens de intocht van Sinterklaas is natuurlijk gevuld speculaas. Sinds enkele jaren maak ik deze versie namelijk de gevulde speculaasmijter. Dit keer gebruik ik de basis van Albert Heijn en vervang ik de roomboter voor plantaardige halvarine. En ik gebruik iets meer zelfrijzend bakmeel. Soms zijn aanpassingen voor allergieën niet zo moeilijk, maar soms vraagt het wel iets meer improviseren en uitproberen.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja-  en nachtschadevrij.

Het recept voor 16 porties:

 

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 150 Zeeuws Meisje halvarine
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 25 gram garneeramandelen

 

Bereiding:

Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout. Prak met een vork de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen het deeg snel tot een samenhangend deeg en vorm tot een bal. Voeg eventueel 1 á 2 extra eetlepels bakmeel toe als het deeg te nat is. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 180℃dddVerwarm de oven voor op 180℃. Doe de amandelspijs in een kom. Breek 1 ei boven de kom en kneed door de spijs. Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met de deegroller 2/3 van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs op het deeg, laat rondom een rand van 1 cm vrij. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en leg over de spijs. Druk de randen goed aan. Vorm met de garneeramandelen een mijter. Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee. Bal ca. 35 minuten in het midden van de oven.

TIP: Je kunt ook een springvorm van 24 centimeter ø gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *