Sinterklaasslof met sinaasappelbavarois

Een heerlijke combinatie in de winter is speculaaskruiden met sinaasappel of mandarijn. Door dit te combineren in heerlijk gebak heb je een echte winterse lekkernij. Ook dit keer maakte ik er een uitdaging van om een recept te proberen koemelkvrij te maken. Het was een heerlijke slof. Het voordeel van een slof is dat dit niet zo groot is. Je blijft niet met teveel zitten omdat je een “kleine” vorm hebt.

Slagroom is moeilijk te vervangen als het gaat om koemelk- en sojavrij toch zijn er vervangers om toch heerlijk gebak te maken. In dit geval gebruik ik kokosmelk waarvan het vocht is afgegoten en vervolgens klopt je de rest op met wat suiker. Niet ieder merk leent zich hiervoor omdat er toevoegingen inzitten die de scheiding tussen vocht en melk onmogelijk maakt. Verder moet je een vette kokosroom hebben en zeker geen light melk. Alroy kokoscream is het beste om te gebruiken. Start dan ook een dag van tevoren met de slagroom te maken.

Hierbij dus mijn versie van een sinterklaasslof met sinaasappelbavarois.

Dit recept is lactose-, koemelk-, soja- en nachtschadevrij.

Het recept voor 1 slof dus ongeveer 6 porties:

 

Ingrediënten:

  • 102,5 gram Zeeuws Meisje Halvarine
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 gram zout
  • ½ eidooier
  • ½ eiwit
  • 125 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 75 gram amandelspijs
  • 250 milliliter verse sinaasappelsap
  • 6 gram (4 blaadjes) gelatine
  • 200 milliliter kokosslagroom (ik heb wel slagroomversteviger gebruikt)
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 mandarijnen, ontveld, eventueel kun je ze ook uit blik gebruiken

 

Bereiding:

Meng 90 gram Zeeuws Meisje met de witte basterdsuiker, het zout, de halve dooier en mix dit met de mixer tot een zacht mengsel. Meng het bloem met het bakpoeder door elkaar en zeef dit, voeg het door het botermengsel en kneed tot een glad deeg. Dek het af met plastic folie en leg het minimaal een uur te rusten in de koelkast.

Mix ondertussen de amandelspijs met de rest van Zeeuws Meisje. Voeg vervolgens het eiwit toe en roer tot een gladde massa. Voegt eventueel wat extra ei toe want je hebt toch over. Doe vervolgens dit mengsel (=frangipane) in een spuitzak met een glad spuitmondje. Dit kan je ook met een lepel verdelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃. Rol het deeg na het uur uit op bakpapier tot het anderhalve centimeter dik is. Steek de sloffenvorm uit en leg dit op het bakpapier. Leg de sloffenvorm er weer overheen en laat dit even staan. Bij een slof bekleed je de randen niet maar rijst het deeg de hoogte in. Spuit vervolgens de frangipane op het sloffendeeg maar houd de rand een centimeter vrij. Bak de slof in 25-28 minuten op 180℃ tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed afkoelen met de sloffenvorm er nog omheen. Als deze voldoende is afgekoeld kun je deze verwijderen.

Als de slof in de oven staat, kun je starten met de bavarois. Begin met het weken van de gelatineblaadjes door ze 5 minuten in koud water te laten weken. Verhit vervolgens de sinaasappelsap en roer de geweekte gelatineblaadjes door tot ze volledig zijn opgelost. Laat dit mengsel afkoelen naar kamertemperatuur. Klop dan de kokosslagroom en roer hier dan de sinaasappelsap met gelatine door, tot een egaal geheel. Het mengsel is nu erg dun maar wanneer het begint op te stijven, wordt het weer romig. Laat het mengsel half opstijven en spuit het dan op je afgekoelde sloffenbodem. Versier het geheel met mandarijnenpartjes en anders Sintsnoep. Zet het geheel in de koelkast om nog een uur op te laten stijven en dan kun je smakelijk eten!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *