Kerstkransjes

Kerstkransjes

En dan ben je geveld door een buikgriep, maar daarom iets later maar alsnog een recept.

Overal zijn er kerstdiners of kerstontbijten. Zo ook hier op school. Altijd een tijd die veel vraagt voor de ouders. Hier is er een concept waarbij je voor het kerstontbijt 5 tot 8 stuks van een zoet of hartig gerecht maakt. Hierover komt komende week meer, maar het is ook een dag van leuke dingen doen, dus ’s middags een biscoopfilm met een beker chocolademelk en kerstkransjes.

Nu is de chocolademelk niet het moeilijkste, want die kun je zelf maken of uit een pak halen. Ik heb tegenwoordig vaak de Oatly cacao voor dit soort momenten in huis.

De kerstkransjes zijn moeilijker te verkrijgen want meestal is hier roomboter in gebruikt, dus ook dit keer weer een reden om zelf aan de slag te gaan. De kunst is om er natuurlijk een mooi gaatje in te maken dat ze dus ook aan een takje kunnen hangen.

Voor het recept van de kerstkransjes heb ik een recept gebruikt uit een nieuw kookboek wat we net hebben gehad van Sinterklaas. Namelijk het Kinderbakboek van Rutger van den Broek en Mark Haayema. Hierin staat het recept en de enige aanpassing die ik heb gemaakt is de boter te vervangen voor de plantaardige bak- en braadboter van de Plus.

Dit recept is voor 30 tot 50 kransjes. Het recept geeft 50-70 aan, maar dat lukt mij niet.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • ½ citroen
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 1 eidooier op kamertemperatuur
  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel baking soda
  • Wat bloem om het werkblad te bestuiven
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 gram amandelschaafsel

Bereiding:

Rasp met een fijne rasp de gele schil van de halve citroen. Doe dit samen met alle andere ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze door elkaar. Kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het koekjesdeeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek met een kerstkransjesuitsteker (of twee ronde uitstekers, waarbij je een kleinere gebruikt om het midden eruit te steken) kransjes uit het deeg. Leg de kransjes op de bakplaat, bestrijk ze met ei en bestrooi ze met amandelschaafsel. Bak de koekjes in 13-16 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Smullen maar!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *