Lauwse Braoiers

Afgelopen zomer was ik druk bezig met Myfoodparty, toen mijn man ineens een inschrijving van het Lekkerste van Gelderland voorbij zag komen. Dit is een nieuw tv-programma op TV-Gelderland wat op zoek gaat naar Gelderse streekgerechten die hobbybakkers moeten maken met daarin een eigen twist. Na 12 afleveringen volgt een finale waarin het lekkerste van Gelderland wordt verkozen. Hij vroeg me of het wel iets was om aan mee te doen, gezien mijn bakavonturen. Zo druk als ik was, antwoordde ik met je ziet maar wat je doet.
Daarop schreef hij me in en een dag later kreeg ik al telefoon dat ze op zoek waren naar thuisbakkers om een streekgerecht te maken. Ik wist niet wat het inhield en heb eerst mezelf ingelezen, toen de dame aan de telefoon me uitlegde dat het om de Lauwse Braoier zou gaan, wilde ik de uitdaging graag aangaan.

Ik maakte de Braoier al jaren sinds we in Beneden Leeuwen woonden, maar ook nu we verhuisd zijn naar Boven Leeuwen wordt deze lekkernij met carnaval nog vaak gemaakt. Dus erg moeilijk zou het niet zijn. Hierop wilde in de uitdaging wel aangaan om met dit programma mee te doen.

In de aanloop naar het programma begon het nadenken over de perfecte Braoier. Hoe zou ik hem maken? Wat gaat er in? Een echte Braoier bevat appel, maar de mijne kon geen appels uit eigen tuin bevatten aangezien mijn Goudreinet geen appels had gegeven dit jaar. Dus op zoek naar een alternatief, anders moest ik appels kopen in de winkel. Tot het moment dat ik een chocoladereep at in de smaak peer anijs. Toen bedacht ik ineens dat dat wel eens een lekkere combinatie kon zijn. Verder wilde ik het mezelf niet te makkelijk maken dus ik begon ook met het oefenen van zelf bladerdeeg maken. Hierover in een nieuw blog meer.

Iedereen heeft inmiddels wel een Braoier op, werk, thuisfront, kids, familie etc. Alle feedback afgewogen en getest welke nu de perfecte Braoier zou zijn. Hierbij dus mijn recept van de Lauwse Braoier. Dit keer niet met appel maar met peer, anijs en pecannoten.

Dit recept is voor 4 Braoiers.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja- en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 5 vellen bladerdeeg
  • 2 peren
  • 1 eetlepel anijszaad gemalen
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 12 pecannoten
  • 1 ei losgeklopt

Bereiding:

Schil de peren, snijdt de kroos eruit en snijdt deze in blokjes van 0,5 centimeter in het vierkant. Doe deze vervolgens in een schaal samen met het anijszaad, 1 eetlepel suiker en het citroensap en meng het geheel goed door elkaar. Het lekkerste is om het minimaal een half uur te laten staan, zodat de smaken in kunnen trekken.

Leg een vel bladerdeeg klaar en doe hierop 2 flinke eetlepels van het perenmengsel. Deel vervolgens de 3 pecannoten in stukjes (ik deed ze in 4-en) en verdeel deze dan over het perenmengsel.

Vouw daarna de hoeken van het bladerdeeg één voor één naar binnen. Herhaal dit ook voor 3 andere bladerdeegvellen.

Het laatste vel gebruik je om met een uitsteker je signatuur uit te steken. Ik gebruik hiervoor een hartje, omdat ik daarmee het laatste beetje liefde nog in mijn baksels stop. Zet daarna alles minimaal een halfuur in de koelkast voor je het in de oven zet. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 230℃.

Na het half uur smeer je met een kwastje het los geklopte ei op de Braoier en bestrooi je deze met een theelepel suiker per Braoier. Bak ze daarna in 20 minuten goudbruin en gaar. Let op ze zijn bloedheet, dus laat ze even afkoelen alvorens je ze gaat eten.

Smullen maar!!! En een fijne carnaval natuurlijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *