Banketstaaf

Nog een product wat echt in de Sinterklaastijd hoort, maar moeilijk is om allergievrij te vinden in de winkels. Het gaat om een banketstaaf of boterstaaf. Er zijn ook andere varianten van te koop namelijk de zogenaamde boterletters of banketletters. Deze worden niet alleen met Sinterklaas maar ook met kerst dan vaak in de vorm van een krans.

Deze wordt vaak gemaakt van roomboter bladerdeeg, maar er is ook genoeg gewoon bladerdeeg te koop. Let er vooral op dat het niet gemaakt is van boter, maar plantaardige margarine. Alleen dan is het mogelijk om de banketstaaf koemelkvrij te maken.

Wat lekker is om er wat sinaasappelrasp door het amandelspijs te mengen of wat koekkruiden of kaneel.

Als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt is het een erg eenvoudig gerecht en lekker en snel op tafel. De kinderen hebben er in ieder geval smakelijk van gegeten.

Dit keer een recept van rutgerbakt.nl.

Dit recept is voor 2 banketstaven.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 270 gram koelvers bladerdeeg (1 rol van bijvoorbeeld jumbo of Tante Fanny)
  • 400 gram amandelspijs
  • 0,5 losgeklopt ei
  • Beetje poedersuiker om na afloop de banketstaaf te bestrooien

Bereiding:

Verwarm de oven voor op  220℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe om het amandelspijs iets soepeler te maken. Maak dan twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengt doormidden. Leg op het middel van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak deze ook licht vochtig. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast. Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.

Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 30 minuten goudbruin. Laat de banketstaven afkoelen op een rooster en daarna smullen maar!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *