Banketstaaf

Nog een product wat echt in de Sinterklaastijd hoort, maar moeilijk is om allergievrij te vinden in de winkels. Het gaat om een banketstaaf of boterstaaf. Er zijn ook andere varianten van te koop namelijk de zogenaamde boterletters of banketletters. Deze worden niet alleen met Sinterklaas maar ook met kerst dan vaak in de vorm van een krans.

Deze wordt vaak gemaakt van roomboter bladerdeeg, maar er is ook genoeg gewoon bladerdeeg te koop. Let er vooral op dat het niet gemaakt is van boter, maar plantaardige margarine. Alleen dan is het mogelijk om de banketstaaf koemelkvrij te maken.

Wat lekker is om er wat sinaasappelrasp door het amandelspijs te mengen of wat koekkruiden of kaneel.

Als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt is het een erg eenvoudig gerecht en lekker en snel op tafel. De kinderen hebben er in ieder geval smakelijk van gegeten.

Dit keer een recept van rutgerbakt.nl.

Dit recept is voor 2 banketstaven.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 270 gram koelvers bladerdeeg (1 rol van bijvoorbeeld jumbo of Tante Fanny)
  • 400 gram amandelspijs
  • 0,5 losgeklopt ei
  • Beetje poedersuiker om na afloop de banketstaaf te bestrooien

Bereiding:

Verwarm de oven voor op  220℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe om het amandelspijs iets soepeler te maken. Maak dan twee rollen van het amandelspijs van zo’n 32-34 centimeter lang.

Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg in de lengt doormidden. Leg op het middel van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs. Bestrijk deze twee uiteinden licht met water. Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs en maak deze ook licht vochtig. Vouw tot slot de andere kant van het deeg over de rol amandelspijs en druk dit goed vast. Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op de bakplaat en laat ze 20 minuten rusten in de koelkast.

Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei en bak ze in 30 minuten goudbruin. Laat de banketstaven afkoelen op een rooster en daarna smullen maar!!!

Taaitaai

Taaitaai vind ik zelf een product wat echt in deze periode thuis hoort. Heerlijke geur van anijs en speculaaskruiden. De naam taaitaai komt omdat het koekje taai wordt na het bakken. Het is een taai koekje waar je flink op moet kauwen waardoor de smaken steeds beter naar voren komen. Een echte sinterklaaslekkernij.

Na een aantal jaren geen taaitaai in huis te hebben gehad in verband met allergieën, nu dus besloten het zelf te maken. En ik moet zeggen dat het heerlijk smaakt, precies zoals in de winkel. Een aanrader dus…

Taaitaai heeft de neiging hard te worden als het lang ligt. Wanneer je ze in een trommel of plastic zak doet met een boterham dan wordt het weer taai en zacht.

Dit keer een recept van ah.nl.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 130 gram honing
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 gram volkoren meel (ik kocht deze bij de AH)
  • 230 gram tarwebloem
  • 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 40 gram gestampte muisjes
  • Extra gestampte muisjes om te bestuiven
  • 16 gram wijnsteenbakpoeder
  • 1 ei

Bereiding:

Doe de basterdsuiker, honing en het zout met 80 milliliter water in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost. Zeef ondertussen het meel, de bloem, de koek- en speculaaskruiden, gestampte muisjes en bakpoeder boven een kom. Schenk hier a roerend met een houten lepel het warme honingmengsel bij. Lukt het roeren niet meer, kneed dan verder met de hand als het deeg iets is afgekoeld (Let op: het wordt steeds taaier!). Dek af met vershoudfolie en laat het circa 2 uur rusten tot het deeg op kamertemperatuur is.

Verwarm de oven voor op 210℃. Bestuif het werkblad met gestampte muisjes en rol het deeg uit tot een lap van ¾ centimeter dik. Steek met behulp van uitsteekvompjes de koekjes uit het deeg. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los met 2 theelepels water en bestrijk de koekjes met een bakkwast met het ei. Bak de taaitaai ongeveer 12 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster en daarna smakelijk eten!!!

Kruidnoten

Eerder deze week schreef ik over pepernoten. Wanneer we het over pepernoten hebben, dan bedoelen we vaak kruidnoten. In de winkels zijn ze vaak in diverse varianten te koop. Variërend van chocoladevarianten tot varianten met alcohol en alles ertussenin. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de pepernoot is in die smaak te krijgen.

Het grootste verschil met de ouderwetse pepernoten is, dat dit knapperige kleine koekjes zijn en de ouderwetse zijn wat zachte taaie brokjes.

Een erg leuk en makkelijk recept wat je prima met je kinderen kunt maken. Het lukt altijd, maar afhankelijk van de grootte van de pepernoot moet je de baktijd verlengen. De onze waren nog wat zacht, maar dat vind ik persoonlijk lekkerder.

Inmiddels verkoopt de PLUS ook koemelkvrije boter die zich prima leent voor bakken. Inmiddels al veel mee geëxperimenteerd waaronder boter crème en die smaakt heerlijk.

Dit keer een aangepast recept.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram margarine
  • 50 milliliter kokosmelk
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • Snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170℃.  Doe de boter in een beslagkom en mix tot de boter zacht is. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: het meel, de suiker, de speculaaskruiden en het zout. Voeg dit samen met de melk bij de boter en meng en kneed het goed met je handen tot een mooi en stevig deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg ter grootte van een pepernoot (kruidnootje). Leg de bolletjes op het bakpapier en druk de bolletjes iets aan zodat ze de vorm van een pepernoot krijgen. Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat ze even afkoelen voordat je ze gaat eten dan worden ze harden en daarna smakelijk eten!!!

Ouderwetse pepernoten

Sinterklaastijd is voor mij een heerlijke tijd. De geur van speculaaskruiden die in huis hangt geeft een echt herfstgevoel. Pepernoten horen hier ook bij. Maar wat zijn nu eigenlijk pepernoten. En wat is het verschil met kruidnoten. Deze 2 worden nogal eens verward met elkaar. Deze week ga ik jullie de 2 verschillen laten zien.

De originele pepernoten zijn eigenlijk een soort taaitaai brokjes. De “echte” pepernoten worden gemaakt van roggebloem, honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm.

Zwarte Piet strooit ze de kamer in. Sinterklaas is een bisschop en die liet vroeger gouden munten bij de arme mensen naar binnen gooien. De strooiende arm staat voor vruchtbaarheid op de akkers. Later werden de pepernoten met munten gemengd. Tegenwoordig wordt het vermengd met snoepgoed. De zogenaamde zakken strooigoed.

Vandaag dus ouderwetse pepernoten. In deze versie gebruik ik geen roggebloem maar tarwebloem. Vrijdag volgen de kruidnoten.

Dit keer een recept via pepernotenrecept.info.

Dit recept is koemelk-, lactose-, soja en nachtschadevrij. Helaas niet glutenvrij.

Ingrediënten:

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 snufje zout

Bereiding:

Meng in een beslagkom de honing, stroop, het gemalen anijszaad, het ei, de speculaaskruiden en het zout. Zeef het meel en de bloem door een zeef boven het mengsel en kneed hier een stevig deeg van. Pak het deeg in plasticfolie en leg het voor 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170℃.

Rol het deeg uit tot een dikke plak en snijd hier repen van en dan blokjes.

Bedek de bakplaat met bakpapier en leg hier de blokjes pepernoot op. Bak de pepernoten in 10 tot 13 minuten mooi goudbruin.

Laat ze afkoelen voor je ze eet en dan smullen maar!!!